ההזדקנות היא חלק בלתי נמנע מהחיים, וככל שהאוכלוסיה שלנו ממשיכה להזדקן, האתגרים בטיפול בקשישים הופכים לבולטים יותר. מרכזי יום לקשיש, הנתפסים לרוב כאפשרות הטיפול העיקרית עבור מבוגרים, שואפים לספק סביבה מטפחת המקדמת רווחה גופנית, נפשית ורגשית באמצעות המציאות המדומה.
בנוסף, קיים אצל אוכלוסיה זו גם כאב פיזי ורגשי, למשל געגוע לנפטרים, חשש מהמוות, בדידות, כעס על המשפחה שלא מבקרת מספיק, התמודדות עם מחלות ועוד.
בשנים האחרונות, מציאות מדומה (VR) צמחה כטכנולוגיה מתקדמת עם פוטנציאל לחולל מהפכה בחיי הקשישים.
באמצעות שימוש במשקפי VR, קשישים יכולים לחוות את העולם הוירטואלי המספק מגוון של חוויות ופעילויות, החל מביקור ביעדים רחוקים ועד לעיסוק בתרגילים פיזיים ובאתגרים קוגניטיביים. ככל שהמחקר על ההשפעה של VR על מבוגרים גדל, עדויות מצביעות על כך של-VR יש פוטנציאל לשפר מאוד את חייהם של קשישים ולספק מגוון רחב של יתרונות פיזיים, קוגניטיביים ורגשיים.
מרכז יום לקשיש עכו
מרכז יום לקשיש עכו בשיתוף המדור לזקן ברווחה, בראשות הגב' ישראלה בביץ ומנוהל על ידי מעיין סולומון, מפעיל תוכנית ייחודית לניצולי שואה מרותקי בית, המופעלת במימון מלא של משרד הרווחה ללא עלות למשתתפיה.
באמצעות פרוייקט "Better life", המבוגרים נכנסים לעולם אחר, ב-360 מעלות. החל מטיול בג'ונגל, צלילה עם דולפינים, טיול בארץ מולדתם וביקור בכל מה שעולה על הדעת. וכל זאת מבלי לקום מהספה.
באמצעות הפרוייקט, המדריכה מפעילה את הקשישים ומאפשרת להם "לצאת מביתם" ולחוות את העולם שבחוץ כשהם יושבים בבטחה בסלון ביתם. אחרי ה"טיול" במציאות המדומה המדריכה יוצרת איתם שיחה ופעילות המשך ובכך מאפשרת להם לשתף את החוויה שעברו זה עתה. בין המדריכה לקשישים נוצרת תקשורת של אמון וחיבה והם מחכים לפגישה הבאה. הצורך בקשרים חברתיים חשוב ביותר בקרב קשישים בכדי ליצור תחושת "מטרה לחיים", תחושת שייכות המגבירה את הביטחון העצמי ואת הבריאות הגופנית והנפשית.
מעיין סולמון, מנהלת מרכז היום בעכו, טוענת כי הפרויקט מאפשר להם "יציאה החוצה" בעזרת שמיעה של מוזיקה וראיית נופים ומקומות יפים בעולם. אחד הדברים המרגשים ביותר כאשר קשיש שבקושי מדבר או יכול להגיב מפאת גילו המבוגר, מגיב. אם במחיאת כפיים או תיפוף על השולחן, אם בחיוך, אם אחד מבני הבית מדווח שההורה ישן יותר טוב בלילה או כשיש ביטוי לציפייה למפגש הבא. ניתן להבין מכך, כי פעילות הפגתית זו משמעותית ותורמת לקשישים ומכאן מתאימים למפגשים טיפוליים בגיל השלישי.
בנוסף, היא טוענת כי היו הרבה מקרים מרגשים. ובניהם היה מקרה של קשישה שהחלה לבכות כשטיילה במרוקו, שהחזיר אותה לבית אמה.
לסיכום, מציאות מדומה הוכיחה הבטחה רבה בשיפור חייהם של קשישים, ומספקת להם הזדמנויות חדשות למעורבות, גירוי ואינטראקציה חברתית. עם התקדמות מתמשכת בטכנולוגיית זו, ל-VR יש את הפוטנציאל לחולל מהפכה בדרך שבה אנו מטפלים ותומכים ברווחתה של האוכלוסייה המבוגרת בבתי אבות, מה שמוביל לשיפור איכות החיים והרווחה לכך.