מציאות מדומה ברפואה זו לא מילה גסה. המציאות המדומה (Virtual Reality – VR) משתלבת בתחומים רבים – מגיימינג ועד חלל ותעופה. המציאות המדומה עושה את דרכה בשנים האחרונות גם אל תחום הרפואה שבעיניי רבים נחשב לתחום שמרני יותר מאשר תחומים אחרים.
לשילוב של מציאות מדומה ברפואה יש יתרונות רבים. המציאות המדומה מאפשרת ליצור סביבה רגועה ונינוחה למטופל, היא מאפשרת לרופאים לחוות ולתרגל מגוון תרחישים והרשימה עוד ארוכה. השמים הם הגבול. מאחר וניתן ליצור אינספור עולמות ותרחישים במציאות המדומה, היא יכולה להתאים לתרחישים וצרכים רבים של עולם הרפואה.
המציאות המדומה אף משתלבת בניתוחים ובביצועי צילומים והדמיות. המציאות המדומה מאפשרת להציג בצורה נוחה ואינטואיטיבית כלים דיגיטליים, מדדים חיוניים ואף להציג אנימציות המקלות בפענוח של צילומים והדמיות. עם השנים המציאות המדומה נכנסת ליותר ויותר תהליכים רפואיים וכן גם ליותר ויותר בתי חולים בכל רחבי העולם וגם בישראל.
אחת הודגמאות לשימוש במציאות מדומה ברפואה ובבתי החולים היא בתהליך ההיריון. במהלך ההיריון נשים צריכות לעבור מגוון רחב של בדיקות וטיפולים שעשויים להיות כואבים או לא נעימים. כ-3% מהנשים אף עשויות לעבור הליך בשם היפוך חיצוני של העובר שיכול להיות כואב ולעיתים גם לא להצליח. בכתבה הזו נציג כיצד המציאות המדומה משתלבת בתהליכי היפוך עובר במחלקת היולדות של המרכז הרפואי קפלן שנמצא ברחובות.
מה זה היפוך עובר
כ-3% מהעוברים במהלך ההיריון המתקדם נמצאים במצב שאינו ראש, כלומר מצב עכוז או רוחבי. מדובר במצב שאינו אידיאלי הדורש התערבות של רופא. במקרים בהם העובר נמצא במצב עכוז, ישנם מספר הליכים רפואיים שאותם ניתן לעשות. האפשרות הראשונה היא לבצע לידת עכוז שפחות מקובלת כיום, האפשרות השנייה היא ניתוח קיסרי והאפשרות האחרונה היא היפוך עובר.
בקפלן מסבירים כי לידת עכוז כרוכה בסיכונים נוספים שאינם קיימים בלידה רגילה. גם לניתוח הקיסרי יש את המורכבויות והחסרונות שלו הכוללים סיכונים לילוד ולאם. האפשרות השלישית, של ביצוע היפוך עובר היא זו אשר מאפשרת לבצע לידת רגילה במצב ראש והמועדפת בלא מעט מן המקרים.
למרות היתרונות שלו, חשוב לזכור כי תהליך היפוך העובר יכול להיות כואב. במקרים מסוימים היפוך עובר גם לא מצליח. יחד עם זאת מדובר בתהליך חשוב שיכול למנוע סיבוכים פוטנציאליים במהלך הלידה. במסגרת התהליך, הצוות הרפואי מפעיל לחץ מתון ומבוקר על בטן היולדת.
נסיון היפוך העובר עצמו יכול לקחת מספר דקות, אך עשוי גם להמשך יותר, בתלות במקרה ובמידת ״ההתעקשות״ על הצלחת הפעולה שהרבה פעמים תלויה גם בשיתוף הפעולה של היולדת ומידת סבילותה לאי נעימות שבפעולה. בסה״כ השהות בבית חולים סביב תהליך נסיון ההיפוך יכולה להיות מספר שעות.
פרויקט בטר לייף בשירות היולדות
במרכז הרפואי קפלן בחרו להצטרף לפרויקט בטר לייף כדי ליצור ליולדות חוויה מרגיעה וטובה יותר בעת ביצוע תהליך היפוך עוברי. בטר לייף הינו פרויקט שלנו במסגרתו אנחנו משתמשים במשקפי מציאות מדומה ברפואה על מנת לסייע לבני הגיל השלישי, לאנשים הנמצאים בבתי חולים וכן הלאה. בפרויקט בטר לייף אנחנו יוצרים עולמות מציאות מדומה למגוון רחב של מטרות – מיצירת סביבות מרגיעות למדיטציה ועד ליצירת משחקים לשיפור הזיכרון.
פרויקט בטר לייף כבר פעיל במגוון של מוסדות וביניהם בית החולים אסף הרופא, מרפאת כללית מכון וויצמן ועוד . במקומות בהם השתמשו במשקפי מציאות מדומה במסגרת פרויקט בטר לייף, דיווחו המטופלים על חוויות טיפול נעימות יותר ובחלק מהמקרים אף על חוויות טיפול מוצלחות יותר.
כחלק מפרויקט בטר לייף, יצרנו שיתוף פעולה גם עם המרכז הרפואי קפלן כדי למנף את היתרונות של המציאות המדומה בתהליך ההיפוך העוברי. במסגרת שיתוף הפעולה החדש, נשים שבוחרות להשתמש במשקפי המציאות המדומה נכנסות אל עולם מדומה המורכב מנופים טבעיים ומרגיעים כמו חופי ים, איים, הזוהר הצפוני וכן הלאה.
למעשה, המציאות המדומה מספקת מרחב (וירטואלי) מרגיע ושליו, כזה שמאפשר להפיג חלק מהלחץ ולשכוח מהכאב הכרוך בהיפוך העוברי. אין ספק שלהרגיש על מיטת שיזוף בהוואי הרבה יותר נחמד מלהרגיש על מיטה בבית חולים. המציאות המדומה היא דרך טובה ויעילה המאפשרת לספק אסקפיזם מסיטואציות כואבות או לא נעימות. תהליך היפוך העוברים הוא דוגמה אחת מיני דוגמאות רבות שבהן משתמשים במציאות המדומה להפגת מתחים, כאבים ואף חרדות.
כחלק מפרויקט בטר לייף ושיתוף הפעולה עם המרכז הרפואי קפלן, אנחנו מספקים את משקפי המציאות המדומה למרכז הרפואי וכן גם את סרטון חווית המציאות המדומה אשר הופק במיוחד עבור קפלן ועבור תהליך ההיפוך העוברי. כמו כן, במסגרת שיתוף פעולה זה, אנחנו דואגים לכל החלק הטכנולוגי ומאפשרים לצוותים הרפואיים להתמקד בשיפור חווית המטופל.
השימוש בדגמים חדשים של משקפי מציאות מדומה מאפשר להפעיל אותן בכל חדר במרכז הרפואי מבלי להתקין חיישנים יקרים ורגישים. כמו כן, מאחר ומדובר במשקפי מציאות מדומה אלחוטיות, הן אינן דורשות כבלים רבים אשר מסרבלים את החוויה ואת התפעול השוטף.
ההשפעה וההצלחה של המציאות המדומה ברפואה
מציאות מדומה ברפואה מציגה הצלחות במגוון תחומים. פרויקט בטר לייף בקפלן מפיק גם הוא תוצאות חיוביות ויש מי שיגיד שגם מרשימות. צוותי הרפואה בקפלן מדווחים כי הודות לשימוש במציאות מדומה, אחוז ההצלחות של תהליך היפוך העוברים עלה. נשים שהשתמשו במשקפי מציאות מדומה מדווחות על חוויה טובה יותר ונעימה יותר.
השימוש במציאות המדומה משאיר גם סקרנות וחוויה טובה וחדשה בקרב המטופלות. מדובר ביתרון שקשה מאוד עד בלתי אפשרי להפיק עם פתרונות אחרים. קל מאוד ליצור חוויות חוויות ומסקרנות עם מציאות מדומה וזה דבר שפשוט קשה יותר לעשות עם טכנולוגיות ושיטות אחרות.
השימוש במציאות מדומה בתהליך היפוך עובר הוא רק פרויקט אחד מתוך מגוון עצום של פרויקטים שניתן לבצע כאשר משלבים את המציאות המדומה והמציאות הרבודה בעולמות הרפואה והטיפולים. הודות למגוון פיתוחים טכנולוגיים כמו משקפי מציאות מדומה שאינן דורשות חיבור למחשב, ניתן להכשיר צוותים רפואיים לתפעל בצורה קלה, מהירה ולא מסורבלת משקפי מציאות מדומה מכל חדר וחדר בבית החולים ובמרפאה.
כשמסתכלים על התמונה הרחבה מגלים שיש כל כך הרבה תהליכים וטיפולים רפואיים שבהם ניתן לשלב את המציאות המדומה. והאמת, המציאות המדומה יכולה לסייע לרופאים בדיוק כפי שהיא מסייעת למטופלים. מאחר ובמציאות המדומה ניתן לדמות מגוון עצום של תרחישים, רופאים יכולים לתרגל מגוון רחב של ניתוחים וטיפולים באופן קל ומהיר.
רוצים לדעת עוד? בקרו במחלקת שירותי מציאות מדומה לרפואה וטיפול בלחיצה כאן