מאז חזרת המציאות המדומה לחיינו בשנת 2012, השוק חווה צמיחה משמעותית מאז ועד היום. לאחרונה, קצב הצמיחה עלה משמעותית, הודות לשיפורים טכנולוגיים, תוכן איכותי יותר והוזלה משמעותית במחירי הציוד. למרות הצמיחה המעודדת, מציאות מדומה היא עדיין טכנולוגיה חדשה ולא מוכרת עבור רוב הישראלים.
על מנת לעזור, לחנך ולהסביר את אלו שיכול להיות מתעניינים במציאות מדומה בזמן הקרוב, הכנו מדריך מקיף שיעזור לכם לרכוש משקפי מציאות מדומה ראשונים.
מה הם משקפי מציאות מדומה?
בפשטות – משקפי מציאות מדומה הוא מכשיר שבאמצעותו צורכים תוכן VR (הקיצור באנגלית ל virtual reality = מציאות מדומה). כפי שניתן להבין מהשם, מדובר במשקף אשר חובשים על הראש, בדר"כ יש לו שתי עדשות סטריאוסקופיות של תצוגה המאפשרות לכם לחוות את המציאות המדומה דרך העיניים. חלק מהמשקפיים כוללים גם אוזניות מובנות עבור חוויה עשירה יותר, וחלקם כוללים חיישנים המאפשרים לתנועות שלכם להיות מתורגמות לעולם הוירטואלי.
לקריאה בנושא ההיסטוריה של המציאות המדומה לחצו כאן
מה הם הסוגים השונים של משקפי מציאות מדומה?
נכון להיום, יש מספר גדול של יצרנים ודגמים של משקפי מציאות מדומה, יש רק כמה דגמים שכדאי לכם להכיר. הבנה של העיצוב והתכונות הכלליות של כל משקף יעזרו לכם לקבל החלטה מתי תרצו לקנות משקפי VR לעצמכם והיכן.
משקפי מציאות מדומה עם כבל (חוטיות) הם משקפי VR שיש ביניהם ולבין מחשב או קונסולה כלשהי כבל. חיבור הכבל מאפשר למחשב או לקונסולה להעביר מידע רב לתוך המשקף, ומהמשקף ישירות לעיניי המשתמש שיוכל לחוות את החוויה העוצמתית. אנחנו נכנס לפרטים מדויקים בהמשך, בינתיים, חשוב שתדעו שמשקף שמחובר עם כבל ידאג לספק את הביצועים החזקים ביותר הודות לכרטיס גרפי עוצמתי שיש במחשבים.
משקפי מציאות מדומה אלחוטיות – מדובר במשקף VR ללא כבל, אשר בתוכו יש יחידת עיבוד עצמית המאפשרת למשתמש להנות מהתוכן ללא חיבור למחשב או לקונסולה. בדר"כ משקפי VR כאלה מסתמכים על חיבור לרשת Wi-Fi על מנת לקבל תוכן. מכיוון שהן אלחוטיות, תוכלו לחוות חוויה יותר אימרסיבית מאשר עם משקף שמחובר לכבל, למרות זאת לא ניתן להריץ כל חוויה על גבי משקף אלחוטי עקב העדר עוצמה גרפית.
משקפי מציאות מדומה לטלפון – יותר נכון לסמארטפונים, אפשרות מיוחדת ופשוטה המאפשרת לכל אחד בבית להנות מתוכן VR, כל מה שצריך לעשות זה להכניס את הטלפון לתוך משקף מציאות מדומה יעודי לכך ותוך רגע אתם בפנים. המשקפות הללו מגיעות בצורות ועיצובים שונים, כך גם התאימות, התכונות והביצועים משתנים עם הדגם. הדבר הכי חשוב לדעת לגבי סוג המשקף הזה, יש להם מגבלות משמעותיות בסוג התוכן שהם יכולים לתמוך בו. מסיבה זו, משקפי מציאות מדומה לטלפונים הם הכי חלשים מכל סוגי המשקפיים
מה הם היתרונות והחסרונות של משקפי מציאות מדומה?
כעת שהבנתם את שלושת הסוגים של משקפי מציאות מדומה, בואו נדבר באופן כללי על היתרונות והחסרונות של כל אחד מהם. ככל שנעמיק בהם, קחו בחשבון לכל דגם יש כמה יתרונות וחסרונות, אין זה אומר כי זה רלוונטי לכל הדגמים.
לדוגמא – אחת מנקודות המכירה העיקריות של משקפי VR בעלי כבל הוא הכוח המובנה שיש בתוך המשקפיים. זה נחשב להישג אדיר. אבל, רק בגלל שמשקפיים בעלי כבל הם בדר"כ חזקים יותר משאר הסוגים שיש בשוק, זה לא אומר שכולם שווים אחד לשני. זה נשמע אולי מובן מאליו, כמובן, אבל עדיין משהו שכדאי לקחת בחשבון, במיוחד לאחר שתגיעו להחלטה לגבי איזה משקף מציאות מדומה אתם רוצים לקנות.
משקפי מציאות מדומה עם כבל (חוטיות)
מכיוון שיש להם חיבור פיזי למחשב או לקונסולה באמצעות כבל, מדובר במשקף עם העוצמה הגבוהה ביותר לעומת שאר סוגי המשקפיים. המשמעות של עוצמה גבוהה יותר מתורגם לביצועים חזקים יותר, היכולת לשאת גרפיקה עשירה יותר ותוכנות אינטנסיביות וכבדות, וכמובן גישה גדולה יותר לקטלוג חוויות ומשחקים או כל תוכן אחר.
עם זאת, בתמורה לאיכות הגרפית הגבוהה, משקפי מציאות מדומה חוטיות בדר"כ מוגבלות לתנועה. תלוי בדגם כמובן, מרחב התנועה יכול להיות קטן ואתם תרגישו בכבל שלכם. במקרים רחוקים יותר, הכבל יכול לגרום לתאונות של נפילה עקב ליפוף יתר עקב חוסר תשומת לב או שקיעה בחוויה. בנוסף, הכבל יכול להתקע בריהוט או אביזרים אחרים שיש סביבכם ובכך לפגוע בתחושת האימרסיביות.
דוגמא טובה ליתרונות והמגבלות של משקפי מציאות מדומה עם כבל הוא האוקולוס ריפט אס (Oculus Rift S). מדובר במשקף המתחבר למחשב ומסוגל להריץ את רובן הגדול של התכנים הדורשים גרפיקה עשירה. כך גם, הביצועים שלו יהיו אחידים וברמה גבוהה. עם זאת, השימוש בכבל שמתחבר ישירות למחשב מגביל את התנועה שלכם ולא מאפשר תנועה חופשית במרחבים גדולים כמו כמה ממשקפי המציאות מדומה ללא הכבל עליהם נרחיב בהמשך.
משקפי מציאות מדומה אלחוטיים
הודות לעיצוב האלחוטי שלהן, משקפי מציאות מדומה אלחוטיים יכולים לספק חוויה משוחררת ולא "משועבדת" לעומת המשקפיים שמחוברות למחשב. הרמה הנוספת הזאת שמספקת תנועה חופשית מסוגלת לספק חוויה הרבה יותר אימרסיבית.
עם זאת תנועה חופשית במרחב ללא כבל בדרך כלל מגיעה עם השלכות ומחיר, במקרה הזה מדובר ברמת הגרפיקה והעוצמה של המכשיר. רוב המשקפי המציאות המדומה ללא הכבל לא מסוגלים לשאת גרפיקה עשירה או לגשת לסיפריות עם תוכן גראפי עשיר.
קחו לדוגמא את האוקולוס קווסט (Oculus Quest),הודות לעיצוב האלחוטי שלו, הקווסט מציע תנועה חופשית מוחלטת במרחב שלכם, וכך משדרג כל חוויה שתרגישו – הרבה יותר מהאח הבכור שלו הOculus Rift S. אבל אל תשכחו שהקווסט לא עוצמתי כמו הריפט אס, כך שהוא לא תומך באותם התכנים, וגם אין לו גישה לאותה סיפריית משחקים.
משקפי מציאות מדומה לטלפון
במונחים של נוחות ושימושיות, קשה מאוד להתחרות במשקף הזה. הם קלים מאוד להתקנה, ניתן להשתמש בהם בכל מקום והם ידידותיים למשתמש, נוסף על כך, יש המון תוכן נתמך ובהשוואה לדגמים אחרים שדיברנו עליהם מקודם, מדובר בהשקעה קטנה מאוד יחסית.
כמובן שהסיבה לנוחות של משקפי מציאות מדומה לטלפון נובעת עקב העובדה שהן לא עושות המון – יחסית לשאר סוגי המשקפיים שיש לשוק להציע. הם לא יכולים להתמודד עם רוב משחקי המציאות מדומה או תכנים אינטראקטיביים אחרים. בדרך כלל אין להם תכונות מתקדמות כמו מעקב אחר תנועה או סאונד סטריאו. באופן כללי, משקפיים כאלה מאפשרים לכם לצפות בתכנים ספציפיים, ולשקוע לתוך סרטוני וידיאו 360, ופה זה נגמר.
דברים שיש לקחת בחשבון כשבוחרים משקפי VR
עכשיו כשאנו מבינים פחות או יותר את ההבדלים בין סוגי המשקפיים, יחד עם כמה מהיתרונות והמגבלות של כל אחד מהם, זה הזמן להבין איזה מהם מתאים עבורכם.
כדי לסייע לכם בהחלטה, בואו נשתמש בכל המידע שלמדנו עד כה בכדי לענות על כמה שאלות חשובות שאתם צריכים לשאול את עצמכם לפני רכישת משקף מציאות מדומה.
איזה סוג תוכן אתם רוצים לחוות?
נכון לכתיבת שורות אלו, האינטרנט שוקק בתכנים של מציאות מדומה: משחקים מכל הזאנרים, סרטוני 360 ביוטיוב ופלטפורומות נוספות, סיורים וירטואלים, אירועי LIVE, הדרכות מקצועיות ולא מעט נרטיבים אינטראקטיביים שבהחלט ידהימו אתכם והרשימה נמשכת ונמשכת. ההחלטה לגבי סוג התוכן שתרצו לחוות תשפיע בהחלט על איזה סוג משקפי מציאות מדומה תרצו לקנות.
אם אתם מוכווני מטרה לשחק משחקים כבדים ורציניים, כנראה שתצטרכו משקפי מציאות מדומה עם כבל שמתחבר למחשב חזק. אתם חדשים בתחום הVR ורוצים פשוט לראות סרטוני 360? תנסו פשוט להשתמש בסמארפון שלכם תוך שימוש בקופסת VR BOX שניתן לרכוש בכמה דולרים בודדים בחנויות באינטרנט לפני שאתם משקיעים אלפי שקלים על מערכת מתקדמת.
אילו ביצועים חשובים יותר עבורכם?
קל מאוד לחשוב על הסוגים השונים של משקפי מציאות מדומה מבחינת ביצועים. משקפיים עם כבל יהיו חזקים יותר מבחינת ביצועים לעומת משקפיים שלא מחוברים דרך כבל למחשב. לצערנו, למרות שיש הגיון בכך זו הנחת יסוד שאינה תמיד מדויקת, במיוחד כשמודדים מדדי ביצועים אינדיבידואליים.
אז איך אנחנו ניגשים לרמת ביצועים? גישת ה"יותר עוצמה שווה לביצועים טובים יותר" היא התחלה טובה. אם אתם מחפשים משקפי מציאות מדומה עם רזולוציה ומהירות רענון גבוהים, אז מומלץ לחפש בקטגוריית המשקפיים המחוברים עם כבל למחשב. אבל, כשמדובר בביצועים, יש יוצאי דופן, במיוחד כשבוחנים נתונים ספציפיים
קחו לדוגמא את המשקף HP Reverb. מדובר במשקף אלחוטי של חברת HP המוכרת. מהתיאור של המוצר, אנחנו מניחים שמדובר במוצר שמציע יותר חופש בתנועה מהמתחרים המחוברים בכבל למחשב, וכמובן תלוי ברמות השימוש לחוויה אימרסיבית יותר. כמו כן, אנו יכולים להסיק שבתור משקף אלחוטי הוא יהיה חלש יותר בביצועים שלו לעומת המתחרים שמחוברים למחשב. כן, בזמן שזה נכון שרוב המשקפיים המחוברים עם כבל למחשב חזקים יותר מהReverb, חלקם יכולים להשתוות לקצב הריענון והרזולוציה של המשקף הזה (שהיא 2160X2160 לכל עין, דרך אגב).
עם זאת, עדיף לרוב המשתמשים להסתכל הביצעים בכללותם. עבור אלו, הכלל של "יותר כוח שווה יותר ביצועים" הוא כלל מצוין בתור התחלה. אבל עבור אלו שמעדיפים מדדים מנצחים (כמו רזולוציה למשל), תדאגו להשאיר את הReverb ברשימת ההתלבטות ולהשוות אותו לאחרים.
כמה שטח דרוש כדי לשחק במציאות מדומה?
אחת האירוניות במציאות המדומה היא שלמרות שזה השער שלכם לצאת לעולם מקביל עם אין סוף אפשרויות, ההגעה לעולמות הללו תלויה בכמות השטח שיש לכם בדירה. במילים אחרות, השטח שיש לכם בעולם האמיתי משחק תפקיד משמעותי לגבי איזה עולם וירטואלי תוכלו לגשת אליו.
בכדי שתוכלו להשתמש במשקף מציאות מדומה, תצטרכו שטח פנוי. השטח הזה ישרת אתכם עבור הסתובבות חופשית במרחב המשחק שלכם. כמות השטח תלויה מאוד בסוף המשקפיים, מערכת העקיבה, והתוכן שתרכשו. בנוסף לכך, תצטרכו שטח עבור ציוד משנה, כמו הכבל שמחובר למחשב למשל.
בהתבסס על מה שקראתם עד כה, אנו מניחים שאתם כנראה כבר יודעים איזה משקף מציאות מדומה דורש את השטח המקסימלי של החלל בדירה שלכם. אם ניחשתם שזה המשקף שמחובר לכבל, צדקתם. לא רק שמערכות המחוברות לכבל דורשות שטח מינימלי ספציפי, הן גם דורשות חדר בו תוכלו לחבר ציוד הקפי כמו מחשב, חיישנים, מערכת סאונד, מערכת תלית כבלים ועוד.
משקפי מציאות מדומה אלחוטיים דורשים את אותה כמות השטח עבור המשחק כמו משקפיים המחוברות לכבל, אבל ללא הצורך באחסון של מחשב ואביזרים נוספים. במונחי ביצועים אופטימליים, אנחנו מדברים על שטח של 2X2 מטרים בערך. למרות זאת לחלק מהמשקפיים יש אפשרות של "שטח מוקטן" ויאפשרו לכם לשחק בתכנים ספצפיים גם בישיבה בחלל קטן אף יותר (נניח מטר על מטר).
המשקף שידרוש מכם את השטח הכי מינימלי יהיה אותו אחד שמתחבר לטלפון שלכם. הסיבה לכך היא כמובן, מכיוון שטלפונים מציעים את החוויה הכי פסיבית של מציאות מדומה ביחס לאחרים, בה לא תוכלו לשחק תוך כלי תנועה אלא בישיבה בלבד.
בשורה התחתונה, בגודל קובע. אם תרצו לחוות את התכנים בצורה הטובה ביותר שיש למציאות המדומה להציע, תצטרכו חלל חופשי מריהוט שתוכלו לנוע בו בצורה חופשית. אם אין לכם אפשרות כזו כרגע, כנראה שכדאי שתתחילו במשקף מציאות מדומה המציג סרטונים בלבד כמו משקף לטלפון.
כמה כסף תרצו להוציא על משקפי מציאות מדומה?
בהסתכלות על השנים האחרונות, זה ברור שחוויה בעולמות המציאות המדומה משמעותה להפרד מסכום כסף מכובד. תכנים עשירים בגרפיקה יצריכו מחשב חזק, משקף מציאות מדומה עם כבל, ועוד כמה הוצאות על אביזרים.
למזלנו, הזמנים הללו השתנו, והיום משקפי המציאות המדומה כבר לא חייבים לקרוע לכם את הכיס. זה עדיין נכון שרוב משקפי המציאות המדומה החזקים בשוק יכולים לעלות סכום כסף גדול, אבל במקביל תוכלו לרכוש מערכת מצוינת של השחקנים המובילים בשוק במחירים נמוכים בהרבה מבעבר. וזו בשורה מצוינת עבור כל האנשים שמתעניינים במציאות המדומה לאחרונה (בעיקר בזכות תקופת הקורונה שפוקדת אותנו), אבל לא רוצים לקרוע את הכרטיס אשראי שלהם.
למרות זאת, ההבדל במחירים של המותגים של כל משקף מציאות מדומה מתבסס על אותה תבנית שדיברנו עליה קודם שכח שווה יותר ביצועים. ככל שהקסדה חזקה יותר, כך הביצועים יהיו גבוהים יותר. וככל שהביצועים המובטחים גבוהים יותר כך המחיר יהיה יקר יותר. ולכן אתם יכולים להבין שמשקף מציאות מדומה המחובר עם כבל למחשב אמור להיות יקר יותר ממשקף אלחוטי, ואלה יהיו יקרים יותר ממשקף המותאם לטלפון.
מה היא רמת הנוחות שאתם מחפשים במשקפי מציאות מדומה?
למרות העובדה שזה תרתי משמע קשור לכם על הפנים, אחת השאלות שמתעניינים במשקף מציאות מדומה שוכחים לשאול את עצמם היא האם המשקף נוח לי על הראש או לא בפרק זמן ממושך. זו שאלה חשובה, שמשפיעה באופן ישיר על החוויה שלכם במציאות המדומה לאורך זמן.
לצערנו, כשמדובר בסוגים השונים של משקפי מציאות מדומה, אין כללים ברורים בנוגע לנוחות השימוש. אחת הסיבות היא שרמת השימוש היא מושג מאוד סובייטיבי. משתמש אחד יכול להרגיש שזה גדול מידי וכבד, אחרים ירגישו שזה מושלם. כיסוי כפול יכול להרגיש עבורכם נוח ומפנק, אבל כשתתלהבו לשכן שלכם והוא יתנסה בפעם הראשונה יש סיכוי שזה ירגיש לו שזה מנתק את זרימת הדם שלו. הבנתם את הרעיון.
אז מה אתם עושים? ובכן, הדרך הקלה ביותר להבין איזה משקף מציאות מדומה יהיה הכי נוח עבורכם היא כמובן לנסות אותו לפני שקונים. תוכלו להתכתב באופן פומבי או פרטי עם חברי הקהילה שלנו שישמחו לתת לכם לנסות את המשקף שלהם לפני שאתם קונים, וכך תבינו מה הכי נוח לכם.
עבור המתחילים היינו ממליצים להסתכל על המשקל. אם המשקף יהיה כבד עבורכם, זה עשוי להיות לא נוח לאורך זמן. כמו כן, תבחנו את המבנה. מאיזה חומרים זה עשוי? האם יש ריפוד למשקף? האם הרצועות מותאמות אישית וגמישות? משקפי מציאות מדומה הכוללים ריפוד דמוי עור ורצועות גמישות עשויים להיות יותר נוחים מכיוון שאתם יכולים להתאים את המשקף ספציפית לראש שלכם.
משתמשים אשר צריכים משקפי ראיה צריכים לבדוק האם המשקף מציאות מדומה מתאים להם במידות ובתחושה. ולבסוף, תקראו ביקורות. פידבקים ממשתמשים ולקוחות אחרים בקהילות הVR ברחבי הארץ והעולם יכולים לעזור לכם להחליט האם המשקף שתקנו יהיה נוח וכיפי לשימוש.
איפה קונים משקפי מציאות מדומה?
לצערנו בישראל אין יבואן רשמי לחלק מסוגי המשקפיים, לדוגמא חברת אוקולוס שמוכרת את הדגמים הפופולאריים שלה – הקווסט והריפט S, אינם נמכרים בישראל דרך יבואן רשמי והמחיר יהיה בדר"כ גבוה מאשר שתמצאו באמזון לדוגמא, בחלק מהמקרים ספקים בחו"ל לא יספקו שירות משלוחים לישראל ובמקרה כזה תוכלו להעזר בחברות צד ג' אשר שולחות עבורכם את החבילה תוך שימוש בכתובת אמריקאית בתמורה לתוספת תשלום, לדוגמא חברת USHOPS שתספק את השירות הזה, יחד עם עלויות של מע"מ ומכס בעת הנחיתה בארץ
הנה רשימה של האופציות הפופולריות נכון ל2022 עם החנויות בארץ ובחו"ל:
אוקולוס קווסט – Oculus quest 2
רכישה באמזון | רכישה בBest Buy | רכישה בNewEgg | רכישה בWallmart
חנויות נוספות בחו"ל ניתן למצוא באתר הרישמי של אוקולוס בלחיצה כאן
קניה בישראל:
מחסני חשמל | אייבורי | וואלה שופס
HTC VIVE PRO – חיבור למחשב
BUG | יבואן רישמי טאצ' גרופ אייבורי אייבורי https://www.googleadservices.com/pagead/aclk?sa=L&ai=DChcSEwjAkcnu1sX3AhUIntUKHU4NCjkYABAHGgJ3cw&ae=2&ohost=www.google.com&cid=CAESbeD2dFrlukKKzdykME2uTCLbQLJt0fQHAFHokagsxzL2p0iQZbqhrPIZBkWCRAohh1OHcnI3p2sQhyWs2iyhkLf2JUKWZzvgRkzHfJT1YznxWS2E2AfURyvNZEqLlZdwydRCV4G12LcslEzGUmw&sig=AOD64_3O6Ic2rw-HNNvG4EDPAN_qWDHeWQ&ctype=5&q=&ved=2ahUKEwig4MDu1sX3AhVKtaQKHXp_DYYQ9aACKAB6BAgBEFE&adurl=Ivory
אוקולוס ריפט אס – Oculus Rift S
רכישה באמזון | רכישה בBest Buy |
חנויות נוספות בחו"ל ניתן למצוא באתר הרישמי של אוקולוס בלחיצה כאן
רכישה בארץ – לצערנו אין יבואן רישמי
HP Reverb
רכישה באמזון | רכישה בBest Buy | רכישה בNewEgg | רכישה בWallmart
רכישה בארץ – אין יבואן רישמי בישראל
Valve Index
רכישה באתר STEAM | רכישה באמזון |
רכישה בארץ – אין יבואן רישמי בישראל
VRBOX – לטלפונים
חפשו את מילות המפתח באתרים כמו אמזון ואפילו איביי ועלי אקספרס, כמו כן תוכלו למצוא משקפיים כאלה גם בחנויות ברחבי הארץ כגון ACE, הום סנטר, חנויות סלולאר וכדומה
HTC VIVE Cosmos
רכישה באמזון | רכישה בBest Buy | רכישה בNewEgg | רכישה בWallmart
רכישה בישראל – יבואן רישמי – TouchGroup | רכישה בKSP
Sony PlayStation VR
זה הכל חברים! לאחר קריאת המדריך הזה, קיבלתם את כל המידע שאתם צריכים על מנת לקבל החלטה איזה משקפי מציאות מדומה תקנו. אתם מבינים איזה סוגים יש ומה ההבדלים ביניהם, את היתרונות והחסרונות המרכזיים של כל סוג, ואם עניתם לעצמכם על השאלות שציינו כאן, אתם אמורים לדעת איזה משקף מציאות מדומה הכי כדאי לכם לקנות.
אם יש לכם שאלות נוספות על משקפי מציאות מדומה או עולמות הVR בכלל, אתם מוזמנים לכתוב לנו בקהילה שלנו בפייסבוק, המוני המשתמשים ישמחו לסייע בכל נושא.
בהצלחה!