משקפי המציאות המדומה מתחלקות לשתי קטגוריות עיקריות: משקפיים שהן Standalone ומשקפי PCVR. לכל אחת מהקטגוריות האלה יש יתרונות וחסרונות שונים. בניגוד לדעה הרווחת, היתרונות והחסרות הם מגוונים ורבים. מה ההבדלים בין סוגי המשקפיים? מה זה בכלל PCVR ו-Standalone?
יתרונות וחסרונות בקצרה:
יתרונות לPCVR
- מאפשר עיבוד גראפי ברמה גבוהה מאוד וסימולציות ריאליסטיות
- אינו תלוי בסוללה של המשקפיים עקב החיבור לחשמל קבוע
- אפשרות לעיבוד נתונים בענן באמצעות בינה מלאכותית
- אינו מוגבל לחנות אפליקציות אחת
- מאפשר להציג על גבי מסך מה המשתמש רואה
- תחזוקה קלה ונוחה
- בלאי נמוך
חסרונות לPCVR
- דורש מחשב עם כרטיס מסך חזק – מייקר את המערכת
- מערכת קבועה על הקיר עם חיבור כבל למחשב
יתרונות לStandalone
- משקף נייד וקל להעברות
- מעולה לסרטי 360 והפעלה בקבוצות גדולות מאוד
- משקף אלחוטי ללא חיבור למחשב
חסרונות לStandalone
- תלות בחנות האפליקציות של היצרן
- לא ניתן לראות מה המשתמש רואה ללא מעורבות של מערכת צד ג' מורכבות (Chromecast ועוד)
- איכות גראפית נמוכה
- לא ניתן לבצע עיבוד נתונים בענן באמצעות בינה מלאכותית
מה זה משקפי Standalone
משקפי Standalone כשמן כן הן – משקפי מציאות מדומה שפועלות באופן עצמאי. משקפי מציאות מדומה מהסוג הזה כוללות בתוכן מעבד, כרטיס מסך, אחסון ואת כל הרכיבים הדרושים על מנת לאפשר למשקפי המציאות המדומה לפעול באופן עצמאי לחלוטין וללא תלות במחשב.
נתחיל את ההסבר מנקודת האפס, מאיפה הכל התחיל, מה הן הקטגוריות האלה ומדוע שתיהן עדיין קיימות ב-2023. חשוב לשים לב שעל היתרונות, החסרונות וההבדלים שבין PCVR ל-Standalone אפשר לכתוב לא מעט. הכתבה הזו תציג את עיקרי הדברים. כמו כן, המציאות המדומה היא תחום משתנה ומתפתח. מה שרשום בכתבה מעודכן נכון לשנת 2023 ואנחנו נעדכן מעת לעת בהתאם לחידושים השונים בתחום.
רוב ה-'הייפ' וההתלהבות סביב משקפי המציאות המדומה הוא סביב משקפי Standalone עקב השיווק המאסיבי של חברת מטא שמשווקת משקפי VR. משתמשים רבים לצריכה פרטית מעדיפים משקפי מציאות מדומה כאלו מאחר והן קלות יחסית לתפעול ואין דורשות מחשב חזק זמין וחיבורי כבלים. התפתחויות טכנולוגיות בתחומי השבבים מאפשרים לכלול מעבדים יחסית חזקים בתוך משקפי מציאות מדומה.
דגמים רבים הקיימים כיום בשוק הם דגמי Standalone. למשל, משקפי ה-Quest 3 החדשות של Meta הן משקפי Standalone וגם משקפי ה-Vision Pro של Apple הן משקפי Standalone.
מה זה משקפי PCVR
PCVR הוא מונח המתאר משקפי מציאות מדומה אשר מתחברות למחשב ומשתמשות במשאבי העיבוד שלו. בעבר, רוב השימוש במשקפי מציאות מדומה היה בעזרת PCVR שכן לא ניתן היה לכלול בתוך המשקפיים עצמן כוח עיבוד מספיק חזק בשביל יישומי VR. החיבור של משקפי המציאות המדומה למחשב מעניק להן כוח מחשוב רב, כזה שנכון להיום לא ניתן לקבל ממשקפי standalone.
השימוש בכוח העיבוד של המחשב מאפשר להריץ משחקים עם גרפיקה טובה יותר, איסוף ועיבוד נתונים בענן, והתממשקות למערכות מתקדמות בארגון לרבות LMS, בינה מלאכותית ועוד. למרות ההתפתחויות הרבות בתחום שבבי העיבוד, השבבים הקיימים במשקפי ה-Standalone השונות עדיין לא חזקים כמו אלו הקיימים במחשבים עם כרטיס מסך שמיועד לעיבוד תלת מימד מתקדם (מחשבי גיימינג).
מעבר לכך, מאחר ומשקפי PCVR מתחברות למחשב, ישנו מגוון רחב יותר של חוויות ותוכנות המתאימים אליהן. יחד עם זאת, עסקים רבים מעדיפים את השימוש ב-PCVR וזאת למרות החיסרון הבולט שלו: התלות במחשב חזק זמין.
קיימים כיום בשוק מגוון דגמים של משקפי מציאות מדומה המבוססים על PCVR. בין הדגמים ניתן למצוא את Pico neo 3 ואת HTC Vive הפופולריות.
האם יש מקום ל-PCVR ב-2023?
נכון, רוב ה-׳הייפ׳ באינטרנט הוא סביב משקפי מציאות מדומה שהן Stand-alone וזה גם הגיוני – הן מספקות פתרון VR מקיף ועצמאי. מנגד, אי אפשר להגיד שמשקפי ה-Stand-alone מחליפות באופן מלא את משקפי ה-PCVR וזאת בניגוד לדעה הרווחת ברחבי הרשת.
בסופו של יום, מי שצריך גרפיקה ריאליסטית יותר עדיין יפנה לפתרון מבוסס PCVR. עסקים שמעוניינים ליצור מודלים מציאותיים או לבנות סימולציות מציאותיות להכשרת עובדים עדיין יעדיפו PCVR הודות לכוח העיבוד שלו.
אפשר גם למצוא יתרונות טכניים קטנים אך חשובים ל-PCVR. למשל, בשימוש ב-standalone רק המשתמש רואה את התוכן שמוצג לו במשקפי המציאות המדומה שזה נחמד לשימוש ביתי פרטי אך לא לשימוש בעסקים ובמוסדות לימודיים. כאשר מרצים, מורים, מנהלים ומדריכים משתמשים ב-PCVR הם יכולים לראות על מסך המחשב שלהם את מה שהמשתמש רואה ובכך לפקח על החוויה.
פעמים רבות מקימים עמדות מציאות מדומה בכנסים עם PCVR על מנת לאפשר למפעילי החוויה לפקח ולתפעל בצורה טובה יותר את מה שמוצג למשתמש, לאפשר חוויה באיכות גראפית גבוהה או על מנת לבצע עיבוד בענן עם בינה מלאכותית.
סיכום
כפי שנאמר בתחילת הכתבה, לכל אחד מסוגי משקפי המציאות המדומה יש יתרונות וחסרונות שונים. לכל שימוש במציאות המדומה (ולא חסרים כאלו), מתאים סוג משקפיים שונה. נכון להיום אין סוג אחד שמתעלה על השני. בטווח הרחוק, סביר להניח שמשקפי Stand-alone יוכלו להחליף את משקפי ה-PCVR באופן מלא. בשנים הקרובות סביר להניח שזה לא יקרה ועדיין יהיה מקום ל-PCVR גם אם בעיקר בעולמות הסימולציות, האקדמיה והעסקים.