משקפי תלת מימד נחשבים לנפוצים בבתי הקולנוע. כמעט ואין אדם שלא ניסה לפחות פעם אחת לראות סרט בתלת-מימד בחייו. בשנים האחרונות התפתח באופן משמעותי גם תחום המציאות המדומה ואיתו הגיעו גם משקפי המציאות המדומה אל המיינסטרים.
ההבדל בין משקפי מציאות מדומה למשקפי תלת-מימד לא ברור ומובהק לכולם. בסופו של יום גם משקפי מציאות מדומה וגם משקפי תלת-מימד מציגים למשתמש אובייקטים ממוחשבים דו מימדיים בתלת מימד. יחד עם זאת, משקפי תלת מימד אפשר לקנות אפילו בכמה שקלים ומקרטון ב-AliExpress ואילו משקפי מציאות מדומה יכולות לעלות אפילו כמה אלפי שקלים והן יהיו כבדות ומאסיביות יותר.
מה הן משקפי תלת מימד
משקפי תלת מימד עובדות במגוון טכנולוגיות שהעיקרון מאחוריהן הוא זהה. בעזרת פיצול של קרני האור המופקות מהמסך/מקרן, נוצרת אשליה של אובייקטים תלת מימדיים. משקפי תלת המימד הפשוטות עושות זאת בעזרת עדשות כחולות ואדומות בעוד משקפיים חדשות יותר עושות שימוש בטכנולוגיה שנקראת טכנולוגיה מקטבת.
משקפי תלת מימד לא עמדו במבחן הזמן ולא הצליחו לצבור פופולריות מחוץ לבתי הקולנוע. בעוד שתקופה מסוימות טלוויזיות חכמות הגיעו עם משקפי תלת מימד, מהר מאוד היצרניות השונות זנחו את הטכנולוגיה לאור חוסר ביקוש מצד הלקוחות.
מה הן משקפי מציאות מדומה
משקפי מציאות מדומה מבוססות על טכנולוגיה מתקדמת יותר מאשר משקפי תלת מימד והן כוללות יותר חיישנים וגם כוח עיבוד. במקרה של משקפי מציאות מדומה, המסך, או יותר נכון המסכים מובנים בתוך המשקפיים עצמן. משקפי מציאות מדומה כוללות שני מסכים – אחד לכל עין. המסכים האלו עובדים בשיטה דומה למסכים מתקדמים של משקפי תלת מימד כאשר כל אחד מציג תמונה נפרדת לאחת העיניים.
עם השנים משקפי המציאות המדומה עוברות שדרוגים והן כוללות מסכים ברזולוציות גבוהות יותר, עם עדשות איכותיות יותר וכן גם פאנלים איכותיים יותר. התמונה במשקפי מציאות מדומה השתפרה מאוד בשנים האחרונות והצפי הוא שהיא תמשיך להשתפר עוד יותר בשנים הבאות.
ההבדל בין משקפי תלת מימד למשקפי מציאות מדומה
אז מה ההבדל בין משקפי תלת מימד למשקפי מציאות מדומה? משקפי מציאות מדומה כוללות חיישנים נוספים המסוגלים לעקוב אחר תנועת הראש ולעיתים אף אחר תנועת הידיים והעיניים מה שמאפשר אינטרקציה טובה יותר עם הדמויות והאובייקטים המוצגים דרך המסכים. כמו כן, בעוד משקפי תלת מימד מראות את האובייקטים והדמויות פשוט מעבר למסך, משקפי מציאות מדומה מציגות עולם וירטואלי שלם שאינו תלוי במרחב הפיזי.
כן נציין כי קיימות גם משקפי מציאות רבודה, המאפשרות לשלב בין המציאות למציאות המדומה והן עושות זאת תוך התחשבות בחפצים הנמצאים בעולם הפיזי. כך למשל, משקפי מציאות רבודה יכולות לוודא כי הרגליים של הדמויות על הרצפה בעוד משקפי תלת מימד לא יכולות לבצע בדיקות כאלו והן לרוב יציגו את הדמויות והחפצים כאילו הם "יוצאים מהמסך".
האם משקפי מציאות מדומה יחליפו את משקפי התלת מימד?
בעוד שמשקפי תלת מימד לא מצליחות לצבור עוד פופולריות או להיכנס לסגמנטי שוק נוספים, למשקפי המציאות המדומה יש עוד דרך ארוכה לעשות. בכירים בתעשיית המציאות המדומה סבורים כי משקפי מציאות רבודה יהפכו לחלק אינטגרלי מחיי היום יום שלנו וזאת הודות ליתרונות הרבים שהן מציעות.
כמו כן, מאחר ומשקפי מציאות מדומה כוללות חיישני עקיבה ומספקות עולם וירטואלי שלם, חווית השימוש בהן הרבה יותר סוחפת, מציאותית ומעמיקה מה שיכול למשוך קהלים רבים המחפשים אפקטים מציאותיים. מדובר בחוויה שמשקפי תלת מימד פשוט לא יכולות לספק.
נכון להיום קשה להגיד אם ומתי משקפי מציאות מדומה יחליפו באופן מלא את משקפי התלת מימד, אך מה שבטוח הוא שלמשקפי המציאות המדומה יש יתרונות רבים ביחס למשקפי התלת מימד. אם המגמה הנוכחית תימשך, נתח השוק של משקפי התלת מימד ותדירות השימוש בהן רק יקטנו עם הזמן.
לא רק צריכת תוכן
משקפי תלת מימד שימושיות עבור צריכת תוכן – סרטים בעיקר. במקרה של משקפי מציאות מדומה השמיים הם הגבול. כבר היום משתמשים במשקפי מציאות מדומה בגיימינג ולצורך הכשרה של עובדים במגוון תעשיות ובראשן תעשיית הרפואה. במשקפי מציאות מדומה ניתן לדמות תרחישים רבים ומגוונים שפשוט אי אפשר לעשות עם שום טכנולוגיה אחרת בצורה הקרובה למציאות.
היתרון של העולם הסגור שיוצרות משקפי המציאות המדומה מאפשר להן להגיע להרבה יותר נתחי שוק ולספק פתרונות מקיפים ורבים שאף אחד אפילו לא חשב עליהם עם מציאות רבודה. ניתן לראות חלק מהשירותים הנהדרים שניתן להפיק הודות למשקפי המציאות המדומה כאן.